Amerikansk rugby

0 Comments

Det finnes rugby fotball over det meste av verden i forskjellige varianter. I den Amerikanske rugbyen har man sin egen union som tar vare på den nasjonale rugby satsingen.

Det har man jo også i de andre landene for og kunne organisere kamper og turneringer. De fleste har en hoved organisasjon som igjen har flere under organisasjoner for de forskjellige ligaene. Det er jo en ganske grei måte og fordele ansvaret på.

United States National Rugby Union Team

Nasjonal laget i Amerika er United States National Rugby Union Team også kalt Eagles. Laget ligger under USA Rugby, som igjen ligger under Rugby Americas North som igjen er med i World Rugby. Etter hvert som rugby startet har det kommet mange lag og mange organisasjoner i Amerika, litt for mange organisasjoner kan man vel si i forhold til utøvere.

Historie

Allerede i 1872 ble det første registrerte kampen i Amerika og det var imellom Phoenix Rugby Club og Californian representativ rugby team hvor Phoenix vant 7- 4. Rugby ble så populært i Amerika at det har blitt nasjonalsporten der med utrolig mange tilskuere på kampene. Men det var nesten så spillet ble forbudt av president Roosevelt i starten da den var mange alvorlige skader på spillerne, med de overlevde da mest sannsynlig med at sikkerhets utstyret kom på plass. Rett før den første verdenskrigen dabbet interessen for rugby betraktelig i Amerika, det var ikke før ett student team i fra California dro til Australia for å spille kamper att interessen begynte og ta seg opp igjen. De inviterte så vertslaget til å besøke Amerika og to år senere kom dem og spilte kamper rundt omkring i Nord- Amerika. Interessen tok seg opp igjen og den første landskampen Eagles spilte var nettopp mot Australia og det skjedde i 1912. Her vant Australia 12- 8. Året etter spilte de lands kamp mot New Zealand, også her ble det ett stort tap med 51- 3.

Historie

OL

Rugby Union hadde ikke spill i alle statene i Amerika, så det tok litt tid før OL komiteen lot dem slippe inn. Første gangen de deltok var i 1920 når OL ble arrangert i Antwerpen i Belgia. De fikk ingen støtte i fra OL til å delta under lekene, det eneste de fikk var transporten av spillerne dekket resten måtte de selv bekoste.Det ble en ganske enkel seier for Eagles under dette OL, før de var fremme i Belgia hadde både Romania og Tsjekkoslovakia trukket seg. Da var det bare Frankrike og Amerika igjen, med en god 8- 0 seier ble det gull på Eagles. Frankrike ble ganske overasket av denne kampen men de inviterte likevel det Amerikanske laget til og turnere rundt omkring i Frankrike, noe de da gjorde og vant tre av fire kamper.

Igjen dabbet interessen for rugby ut i Amerika, mens den Amerikanske varianten som vi kjenner i dag økte betraktelig.Amerikansk fotball er jo ganske lik rugby men har egne regler og mye mere beskyttelse på kroppen. Med tiden har rugby tatt seg noe opp igjen i Amerika men ligger fortsatt langt bak den Amerikanske fotballen.