De norske vikingene som herjet i Frankrike

0 Comments

Det at man ser tilbake på resultater og historie, synes jeg er noe som kjennetegner all idrett. Det er ikke mye folk snakker mer om, enn tidligere idrettsstjerner og resultater. Her hjemme i Norge er det historisk sett, vintersporten som har mest fokus. Dette har sin naturlige forklaring, og det er at spesielt skisporten har lange tradisjoner i vårt land. Men etter hvert har andre sportsgrener kommet til, og vi får dyktige utøvere med gode resultater i flere og flere sportsgrener. Historien vi nå skal se på, handler naturlig nok om rugby – og vi skal noen år tilbake i tid og til Frankrike. Året er 2013 og to nordmenn klarer å markere seg til de grader i fransk rugby, så la oss ta en titt på hva som skjedde i Frankrike dette året.

Vikinger herjer i fransk rugby

Det er et brødrepar ved navn Magnus og Erik det er snakk om, og for å være helt korrekt så er de ikke bare norske – men en blanding av engelske og norske. I 2013 spilte de for den franske klubben Biarritz Olympique, som er en stor fransk rugbyklubb. Guttene er vokst opp i England, men har norsk far. Erik måtte rett og slett velge mellom det norske landslaget, og sin franske klubb. Dette var et vanskelig valg, men som profesjonell rugbyspiller var det klubblaget som må prioriteres. Begge brødrene elsker idretten de driver med, men de legger ikke skjul på at det koster. Blåmerker og smerte er noe som hører med til rugby, men man merker det ikke før kampen er over. Det at en rugbyspiller føler seg helt skade- eller smertefri, er ifølge brødrene noe som svært sjeldent skjer.

Norsk og britisk pass

Begge har som sagt norsk far, men de er født i hvert sitt land. Dette betyr at Magnus som er født i England, har britisk pass og spiller på det engelske landslaget. Mens Erik som er født i Norge, tilhører det norske landslaget. Men selv om de spiller på hvert sine landslag når de har tid til det, fikk de interessen i sammen på skolen i England. Magnus skryter veldig av laget de hadde på skolen, det gav han muligheter til å utvikle seg som spiller i ung alder. Han spilte rugby i England frem til han passerte 25 år, da gikk turen til Frankrike – hvor klubben Biarritz kom med et tilbud til han.

Norsk og britisk pass

Det at det kommer spillere fra England til franske klubber, er noe som hører til sjeldenhetene. Men Magnus takket altså ja til tilbudet, blant annet fordi han ville ha nye omgivelser og avveksling fra miljøet hjemme i England. Han så også at han fikk gode muligheter, som han ikke kunne takke nei til.

Erik kom to å senere

Etter at Magnus hadde spilt for Biarritz i to sesonger, kom Erik til samme klubb. Han hadde spilt for Leeds i England, men kontrakten gikk mot slutten for Erik så han ble tipset av Magnus om at laget hans i Frankrike trengte en spiller med hans bakgrunn. Da var veien kort til signering for samme lag som bror Magnus.