Den Australske varianten av rugby

0 Comments

Det er blitt flere varianter av rugby verden rundt, den Australske versjonen er en av dem. Den har en blanding av rugby, fotball og gælisk fotball. Mange mener dog at det ikke har noe med rugby og gjøre, men den har faktisk det på lik linje med den Amerikanske varianten. Her er hurtighet og fysisk kontakt en hoved del av spillet, og det er en fysisk krevende sport.

Regler

Regler

Ballen i den Australske rugby varianten er omtrent den samme som i de andre variantene av rugby, den er litt mindre enn ballen som brukes i rugby league og litt større en den som brukes i den Amerikanske varianten. Reglene sier at man må kun sparke eller bokse til medspillerne, den får ikke kastes. Den eneste måten en har lov til og takle på er når motstanderen har ballen og da bare i mellom skulder og kne, man holder da spilleren fast og forsøker og kaste han i bakken. Det er også lov og holde fast i trøya, som da er spesielt sterkt lagd. Det som betegnes som en god spiller må kunne gripe, takle, slå med knyttet hånd og sparke med en veldig god presisjon.

Banen

Banen

Banen er også anderledes i den Australske varianten, her er den oval eller rund. Det er de samme banene som brukes til cricket og har litt anderledes oppmerking en en vanlig rugby bane men prinsippet i spillet er jo nesten det samme. De første banene var rektangulære og ganske store, da gjerne med trær som mål. Så ble det tatt i bruk cricket baner som alikevel sto tomme halve året og de ble så litt bygd om for og tilpasse seg bruken av begge idrettene.

Karriere

Dette er en av de største idrettene i Australia og det blir da litt som fotballen ellers i verden med talent speidere som drar rundt og fanger opp ungdommer som gjør det bra på lokalt plan. Det er egne skoler som hjelper de håpfulle til og utvikle seg videre. Man har egne serier for juniorer og ungdommer som da heter AFL Juniors og AFL Youth. Med over 150 junior klubber rundt omkring i Australia som man kan være opp til 13 år for og være med i. Youth gruppen er igjen delt opp i to – 13 til 14 år og fra 15 til 18. Om man så har gjort det bra under ungdoms serien er veien opp til de store gutta ganske enkelt. Man har også en serie med åpen alder der seniorene spiller litt for og holde formen vedlike. Kvinnene har også fått sin egen league på lik linje med den fotballen vi er mest kjent med.

Lagene

Det er nesten 20 lag i serien, de som topper tabellen så langt i år er «Greater Western Sydney» som så vidt holder førsteplassen med kun to poeng ned til hele seks lag som deler andreplassen med like mange poeng. Så her er det veldig tett oppe i toppen av tabellen. Richmond Tigers, West Coast Eagels, Hawthom Hawks, Adelaide Crows, Port Adelaide Power og Sydney Swans er lagene som ligger og puster serielederen i nakken.