Formatet og historikken rundt Rugby

0 Comments

Her i denne neste artikkelen om Rugby skal jeg forsøke å se litt på selve turneringen og litt mer på historikken bak sporten fra den spede begynnelsen og frem til i dag. Selve sporten er ganske gammel, mens verdenscup arrangementet er bare 20 år gammelt og har bare kåret 4 forskjellige vinnere på de åtte gangene det har blitt arrangert. Neste turnering skal arrangeres i 2019 i Japan. Det er første gang dette arrangeres i Japan.

Turneringen

2015 turneringen inneholdt tjue nasjoner som konkurrerte over hele seks uker. Det var to trinn – et gruppespill og utslag. Nasjonene ble delt inn i fire grupper, fra A til D med fem nasjoner i hver gruppe. Alle lagene var rangert før starten av turneringen, en rangering som ble tatt ut fra «World Rankings» for rugby i desember 2012. De fire best rangerte lagene ble fordelt i gruppene A til D. Slik fortsatte fordelingen i puljer av fire og fire lag til alle lagene var fordelt inn i en av de fire gruppene. De resterende plassene ble fylt opp etter hvert som lag kvalifiserte seg fra de forskjellige kontinent kvalifiseringene.

Nasjonene spilte så gruppespillet hvor de møtte hvert av lagene i sin gruppe en gang. Et bonuspoeng system blir brukt under gruppespillet. Så dersom to eller flere lag ender likt i poeng, trer det inn et system med kriterier for å fastslå hvilket lag som skal rangeres foran det/de andre lagene med samme poeng. Den sjette og siste kriterien for å avgjøre en plassering er rankingen fra den offisielle verdens ranking av lagene.

Vinneren og andre plassen fra hver gruppe går så videre til en utslagsturnering. Her kommer det da kvartfinaler, semifinaler og finale. Og til slutt er det kåret en vinner av det årets verdens cup turnering. Vinneren av en gruppe spiller mot et lag fra en annen plass i en annen turnering – slik fordeles lagene etter et på forhånd fastsatt system. Vinneren av hver kvartfinale går da videre til semifinale, og vinnerne av de igjen møtes i finalen. Taperne av semifinalene møtes i en bronsefinale for å avgjøre hvem som er det årets tredje og fjerde beste lag.

Dersom en kamp i utslagsturneringene ender uavgjort ved full tid, så spilles det ekstra tid. Er vinneren enda ikke klar etter ekstra tiden så spilles det «sudden death». Blir det ingen avgjørelse innen en gitt tid heller i «sudden death», så er straffespark det siste og avgjørende for å komme frem til det vinnende laget.

Historie

En spiller holder en ball foran to motstridende grupper av åtte spillere. Hver gruppe er sammenkrøpet og klare til å arbeide sammen for å presse mot det andre laget.

Før Rugby World Cup ble startet så fantes det ikke noen riktig verdensomspennende turnering I rugby. Det fantes mange andre turneringer og en av de eldste der er «Six Nations Championship» eller seks nasjoners turnering som startet allerede i 1883 med fire lag fra de britiske øyene – England, Irland, Skottland og Wales som «Home Nations Championship». I 1910 ble den utvidet til fem lag da Frankrike kom med i turneringen. Frankrike deltok ikke i årene fra 1931 til 1939 og da i den perioden var det igjen «Home Nations Championship». I 2000 ble Italia med og turneringen fikk navnet «Six Nations»

Følg med i neste artikkel om den videre historikken om Rugby.