Kvinnenes rugby

0 Comments
Kvinnenes rugby

I mange sportsgrener har det tatt veldig lang tid før kvinnene slapp til, sport og idretts aktiviteter var forbeholdt menn. Det var ikke før det man kaller likestilling og kvinne frigjøring startet att de sakte men sikkert slapp inn i idrettens verden. Det at det finnes utrolig mange dyktige og flinke kvinnelige utøvere er det ingen tvil om, bare se på de Norske kvinnenes prestasjoner så forstår man det. Rugby er en sport som mange trodde lenge at der har kvinnene ingenting å gjøre for det er jo en virkelig tøff sport, men også her har kvinnene gjort sitt inntog.

Starten

Som med mange forskjellige idrettsgrener er det usikkert når det egentlig startet med kvinne rugby, men den første registrerte kampen foregikk 1884. Det var da Emily Valentine ble den første kvinnen som deltok i en rugbykamp, det var hennes bror som startet ett lag ved Portora Royal School som ligger i Irland. Dette var egentlig ett guttelag men hun fikk lov til å bli med på denne kampen og hun fikk da sin plass i historiebøkene.

Det ble også satt opp ett kvinnelag i New Zealand i 1891 og de forsøkte å sette opp en turnering men dette ble stoppet av publikum for de mente at dette var ikke passende for kvinner. Det ble spilt kamper i Frankrike og England i starten av 1900 tallet men da i hemmelighet, ikke lett å være kvinne på den tiden nei. Det ble ikke før etter den andre verdenskrigen at kvinnene gikk ut offentlig og startet opp sitt eget lag, det skjedde i den Skotske byen Edinburgh i 1962 ved Edinburgh Universitet 4. Men det gikk enda fire år før den første dokumenterte kvinne cupen ble holdt og det skjedde i Frankrike på Toulouse Femina Sports arenaen. Dette igjen førte til at organisasjonen Association Francaise de Rugby Feminin ble til i 1970. Derifra spredte kvinne rugbyen seg over til resten av verden.

Starten

Womens Rugby Union

Etter at kvinne rugby hadde kommet til mange land ble Womans Rugby Union opprettet i de forskjellige landene etter hvert, de ligger igjen under World Rugby sin organisasjon som da har all rugbyen verden rundt under seg. Det tok tid men de ble akseptert innen denne idretten også og det ble avholdt kamper med det samme opplegget som for herrene, lokalt, nasjonalt og internasjonale cuper og turneringer. Her har Norge hengt noe etter for den første internasjonale kampen det Norske kvinnelaget hadde skjedde ikke før i 2003 da de tapte 70- 0 mot Nederland.

Womens Rugby Union

Norge ligger i dag på en 60 plass på listen over antall kvinnelige rugbyspillere i verden når det gjelder sammenligning med de kvinnelige innbyggerantallet i hvert land. På den uoffisielle Womans World Ranking liste ligger nå Norge på en 33 plass av 76 nasjoner så det er ikke så ille tatt i betraktning at det tok en god del år før Norge hadde ett kvinne landslag klart. Men det å vinne noen store internasjonale turneringer eller cuper det har så langt ikke skjedd, men det kommer nok med tiden det også.