Nybegynnerguide for Rugby

0 Comments
Nybegynnerguide for Rugby

Rugby er tradisjonelt sett en engelsk lagidrett, men nå kan man også spille den i Norge. Er du helt fersk, er det en god del regler å sette seg inn i. Dette er ikke vanlig fotball slik vi kjenner den fra Eliteserien eller Premier League. Rugby oppstod i likhet med fotball i England eller de landene som omfatter Storbritannia. Her spilte menn mot hverandre i lag som var satt opp av de forskjellige stedene, byene og landsdelene.

Etter hvert utviklet sporten seg i den grenen som senere blir Rugby slik vi kjenner den i dag. Likevel fins det mange forskjellige varianter av fotball, slik som for eksempel amerikansk fotball. Det er ofte sporten forveksles med den Amerikanske Fotballen, da det tross alt er en del forskjellige regler i de to.

Noen viktige regler i Rugby

Det som er viktig å vite er at Rugby er en svært fysisk idrett, og derfor ser man ofte spillere som er over middels muskuløse. Her gjelder det å ha krefter i armer og bein, samtidig som man er smidig og rask. Rugby spilles med 13 (League) eller 15 (Union) spillere, litt avhengig av hvilket forbund man spiller i. Disse stilles opp ganske likt vanlig fotballspillere, men de har helt andre oppgaver enn dem. For det første er ballen diamantformet, og den skal bæres i armene. Den kan kun sentres til siden eller bakover, så for å komme framover på banen, må en spiller føre den fremover ved å forsere motstanderen.

En spiller kan sparke ballen fremover, men risikerer da å miste ballen over til det andre laget. For å score mål må ballen i så fall sparkes over tverrliggeren, som er plassert på toppen av to målstenger som strekker seg 20 meter til værs.  Man kan også score ved å ta et såkalt «free-kick», som kan sammenlignes med straffe i fotball. Poenget er at man ikke skal score mellom stengene, men over tverrliggeren.

Bekledning i Rugby

Rugby-spillere får sjelden en lang karriere, da denne kontaktsporten er så brutal at man kan få varige men om man kommer for sent inn i en takling eller blir overfalt av motstanderen. Dette skjer titt og ofte da spillerne omtrent ikke har noen form for beskyttelse. Kun en vanlig shorts og skjorte er alt spilleren for utdelt.

I motsetning til amerikansk fotball, der spillerne er polstret fra topp til tå, så er Rugby mye mer farlig. Det er ikke uvanlig å se Rugby spillere med bandasjer og blodige kutt. Men en Rugby spiller gir seg ikke uten kamp. Det er ganske utrolig hvordan rugby spillere kan være så kraftfulle og samtidig ha energi til å forsere den over 100 meter lange banen gjentatte ganger i løpet av en kamp. Omtrent hver fjerde spiller opplever middels til alvorlige skader hvert år.

Bli med å spill Rugby

Synes du Rugby høres ut som en idrett for deg, så er det gode muligheter for å begynne å trene allerede nå. Det fins både en egen liga og et divisjons-system her til lands også. Man kan både delta i Rugby Union og Rugby League, da sistnevnte ble startet opp i 2009. Norge er rangert på 19 plass i verdens ligaer av Rugby League landslag. Klubber og lag er underlagt IRB, International Rugby Board.

Bli med å spill Rugby
Bli med å spill Rugby