Rugby ballen del 2

0 Comments

Som alt annet i verden så utvikles ting fra de er nye og fremover i deres liv. Så gjelder også for rugby ballen fra den gangen den så verden i form av grise blærer med luft, frem til i dag meg syntetisk materiale og lær materiale i skjønn forening. Riktig dynamisk studert og tilpasset og utviklet av spesialister i laboratorier. Ingenting i dag er overlatt til tilfeldighetene lenger. Og i hvert fall ikke om det er innen idrett hvor det er penger involvert. Her kommer den videre historien om ballens utvikling.

Jo bedre grepet i ballen er jo mer kan en spiller stole på ballen og dens oppførsel – da er det bare kunnskap og talent som gjenstår for å få den til å gjøre som du vil J.

Disse gripefeltene som slites litt for enkelt ut har også en annen effekt. De hjelper til med aerodynamikken i ballen i forhold til å øke løft i ballen og redusere motstand i ballen når den kastes gjennom luften.

Produsenter bruker CFD (Computational Fluid Dynamics) modellering for å bestemme den beste formen, størrelsen og plasseringen til hver enkelt flate på ballen, for å forbedre ballens aerodynamikk. Neste gang du har to merker med matchballer, ta en nærmere titt, og du bør se litt forskjellige mønstre i ballene.

Sparket

Aerodynamikken er meget viktig når et spark skal utføres, men det er også mye mer komplekst. I forskjell fra et kast hvor ballen normalt spinner i rett linje rundt en lang akse, med den smale enden pekende i retningen av mottakeren. Mens ved et spark blir ballen stadig utsatt for endringer, både i form og i retning i luften – veldig mye avhengig av treffpunktet for sparket.

En viktig ting for en ball, er når den sparkes er hvor mye den endrer form og hvor raskt den er tilbake til sin normale form igjen. Det er den formen alle beregninger er regnet ut fra og som er den optimale formen for ballen. På videoen under her kan du se hvordan ballen sparkes og hvordan den endrer form – formen som endres har da med den energien som overføres fra sparkenes bein og inn i ballen.

Alt dette har da igjen med hvilke materialer som er brukt til å utforme ballen. Altså en masse mer detaljer enn det normalt du og jeg tenker på.

Oppsummering

Som du sikkert for lengst har skjønt her så hard et vært massevis med testing via data og i laboratorier. Men den virkelig og beste testen er når et menneske (eller flere) benytter ballen i spill. Det er helt normalt at et lag eller flere profesjonelle spillere kan få oppdrag av firmaer som produserer og utvikler slikt materiale som baller. Oppdraget går da på å teste den ballen eller de ballene mest mulig i mange forskjellige former og fasonger. Alt dette skjer da selvfølgelig før ballen kommer til salg i sportsbutikken f.eks.

Så dersom du er rugby spiller – hvilken ball er da din favoritt ball?