Rugby ballen

0 Comments

Rugby ballens form ere n Ganske artig form om man ser nærmere på den. Det hele skal ha startet med blæren fra griser når William Gilbert og Richard Lindon satt sammen på rugby skolen i historien. Men også denne ballen har hatt en utvikling i løpet av de årene den har eksistert da. La oss se om vi klarer å formidle noe av dens utvikling ut til deg som leser vi en eller to artikler her.

Historiens første rugby ball (baller) var mye rundere i sin form enn den ballen vi ser i dag. (Se bildet over her)

Først ble det lagt litt lær på utsiden for å gi ballen litt mer slitestyrke, før det ble lagt inn en slags gummi blære og på den måten fikk ballen en litt mer liknende utseende til det vi kjenner i dag.

Men selv i dag er det variasjoner fra land til land over hvilken form de foretrekker å benytte.

Australia og New Zealand foretrekker en litt mer smalere og mer torpedo formet ball som er lettere å gripe tak i og dermed kan lettere kastes videre. De har hatt sitt eget panel for å utvikle og finne frem til den ballen de føler gir dem best resultat. Slik har det vært i flere andre land også så det per i dag finnes flere ulike typer og modeller av rugby ballen.

Utviklingen og forandringer av ballen pågikk i lang tid og stadig nye detaljer ble endret og forhåpentligvis forbedret. Men det var først i 1980 årene at det kom en stor forandring – læret begynte å bli erstattet av mer syntetisk materialer.

De nye materialene gjorde at ballen ble billigere å produsere, med bedre materiale utvendig og den ble mer motstandsdyktig for vann. Det er jo en utendørs idrett ballen benyttes i. Det ble også lagt på gripeflater eller punkter og overflaten for å kunne handtere ballen mer slik vi er kjent med i dag.

Kast ytelser

Når ballen kastes gjennom luften opplever den å møte noen få grunnleggende krefter. Støt, i form av spilleren som kaster ballen i en bestemt retning. Løft, som holder ballen i luften. Tyngdekraft som trekker ballen mot bakken og motstand, noe som bremser ballens bevegelse gjennom luften. Ganske mye det samme som et fly opplever når du flyr med det oppe i luften.

I motsetning til moderne fly kan formen på ballen ikke forandres for effektiv flytur gjennom luften, da World Rugby-lovene dikterer formen og størrelsen på ballen til rugby.

Så hvordan produserer man forbedringsevnen til ballene sine? Vel, de kan ikke gjøre noe med tyngdekraften, ettersom vekten av ballen er satt.

Men de kan gjøre noe med de tre andre kreftene. Husker du gripeflatene som ble nevnt tidligere? De er lagd av en sorts mykere gummi enn hovedmateriale. Tenk på dekkene til en F1 bil og hvordan de er utviklet for å forberede grepet for bilen mot bakken, men de varer ikke lenge og slites raskt ut. Dette er noe av årsaken til at rugby ballene er så glatte mot slutten av en sesong.

Det ble mye om rugby ballen, så jeg deler dette opp i en ny artikkel like gjerne – velkommen til å lese videre i neste artikkel.