Rugby league banen del 2

0 Comments

Banen til Rugby League eller også kalt for «Pitch» eller «Paddock» er det avgrensede området hvor sporten rugby spilles. Dette feltet er inndelt på en spesiell måte og det er gress som dekker hele banen.

På hver mållinje er det to målstolper som står med 5,5 meters mellomrom. De bindes sammen av en tverrstang 3 meter opp fra bakken. Hver av de stolpene er 16 meter høye, men de kan også være enda høyere. De er der for å kunne definere en scoring og høyden er det ingen begrensning på. Målet er formet som en «H». Målstenger som støttes av bare en tverrstang under to meter er tillatt. Det anbefales at de nederste to meterne skal polstres for å beskytte spillerne fra å skade seg. På profesjonelt nivå er disse polstringene sekskantet spesial materiale rundt hver stang.

Et hjørneflagg er plassert i hvert hjørne der hvor sidelinjen møter mållinjen. Denne stolpen må være av et bevegelig materiale og skal være minimum 1,25 meter høy. Hjørneflagget er i kontakt med målgården og de fungerer på samme måte som sidelinjene og en ballfører som berører dem skal umiddelbart stanse spillet.

Regel variasjoner

I løpet av 2010 sesongen ble det gjort en regelendring slik at dersom en spiller som er i besittelse av ballen kommer i kontakt med hjørneflagget, vil spilleren ikke lenger anses å kunne lave et mål og spillet skal stanses. Forslaget til denne endringen skapte en del diskusjon hvor mulige scenarioer hadde gjort denne endringen nødvendig. ARL’s administrerende direktør uttalte om dette; «Ingen har tenkte på muligheten for å benytte hjørneflagget som et våpen for å komme til et forsøk, og vi ønsker å stoppe det før det skjer». Det var flere mulige scenarioer som forsvarende spillere kunne utnytte hjørneflagget for å vinne fordeler mot den angripende spiller eller det angripende laget.

Hjørneflagg som noen ganger lener seg i en retning, hadde ingen øvre grense for lengde og dette førte til frykt for at hjørneflagg kunne «komme borti» en forbipasserende spiller. Dette ville da skape stans i spillet uten at det var det riktige spillet.

Andre lover i forbindelse med hjørneflagg forblir uendret.

Dette var ikke noe forsøk på å fjerne hjørneflagget siden de har en viktig betydning i spillet på flere måter. Flaggene brukes til å promotere en sponsor, og flagget er et nyttig hjelpemiddel for spillerne for å bedømme sine spark. Endringen ble vedtatt av NRL (National Rugby League) sitt styre og godkjent av RLIF (Rugby League International Federation) som en eksperimentell regel. Forandringen skjedde midt i 2010 sesongen etter tilbakemeldingene fra klubbene var kommet tilbake.

Scoring

Et forsøk kan bli scoret ved å legge ballen i bakken på forsøkslinjen eller i målområdet mellom mållinjen og dødlinjen.

Et mål (Konvertering, straffespark eller spark over tverrstangen mellom målstengene) blir scoret når ballen går over tverrstangen mellom målstengene som er plassert midt på forsøkslinjen.

Et straffespark forsøk blir gitt dersom en spiller gjør en feil i forsøket på å score på et forsøk, men feiler ved å ikke få ballen i kontakt med bakken. Denne konverteringen skal tas fra rett foran målstengene.

Et 8 poengs forsøk blir delt ut dersom en spiller gjør en feil ved en scoring, men likevel klarer å komme i kontakt med bakken på riktig side av mållinjen. Denne konverterings sparket skal skje fra der forsøket ble scoret fra og foran målstengene.