Rugby league i Norge

0 Comments

Rugby League er e n minoritets sport I Norge. Sporten blir ledet og administrert av Rugby League Norge, som så dagens lys så sent som i 2008. RLN følger reglene til RLEF (Rugby League European Federation) and NIF (Norges Idretts forbund). I løpet av disse første årene har idretten vært mest preget av lag fra Øst eller Sørlandet. Men, det har også vært lag fra nord som har prøvd å henge med.

Historikk

Norge er en total nybegynner i denne sporten. Det første organiserte kjent delen av denne sporten fant sted i Sarpsborg i 2006. Da var det Herr Ryan som underviste i Rugby og arrangerte kamper ved Hannestad Skole i Sarpsborg i Østfold. Så to år senere ble Rugby League Norge etablert – sist i 2008. Det var etter at det allerede samme året var kommet melding om at Norge hadde fått status som offisiell observatør av Rugby League European Federation. Målet for alle involverte i sporten nå var å utvikle sporten videre til å kunne spille en norsk liga sesong.

Rugby League utviklet seg videre i 2009 etter at den tidligere «London Skolars» profesjonelle spiller Warren Heilig tok over ansvaret for å utvikle spillet videre i Norge. Det første Rugby League Arrangementet som fant sted på norsk grunn var «Scandinavian Cup 9 a-side» turnering i Oslo. Etter dette ble det plukket ut spillere til et landslag som skulle spille mot «British and Irish Student Pioneer». Norge tapte den kampen 24-0. Senere samme år spilte Norge sin første hele internasjonale kamp mot Danmark. Norge vant denne kampen 28-26.

Liga sesong

201 startet den første ligaen I Norge på sommeren. Det årets finale ble vunnet av Oslo RK som beseiret Lillestrøm Lions. Og i løpet av den samme sesongen spilte det norske landslaget sin første offisielle turnering – 2010 European Bowl mot Malta.

I 2011 var ligaen økt til å inneholde 5 lag; Aker Seagulls fra Oslo, Flisbyen Broncos fra Lillestrøm (tidligere Lillestrøm Lions), Fredrikstad Falcons, Oslo Capitals og Tromsø Polar Bears. Sesongfinalen den året var satt til å bli spilt i september.

I oktober fikk også rugby Norge (RLN) beskjed om at de var tatt opp som fullverdige medlemmer av RLEF. On 26 October 2011, Rugby League Norge was granted Affiliate status within the RLEF.

Lagene i Norge

Årene siden oppstarten hard et bade kommet og gått lag i rugby ligaen i Norge. Nå er det syv lag som konkurrerer. Oslo Capitals, Flekkefjord Tigers, Porsgrunn Pirates, Flisbyen Broncos/TRK, Sandnes Raiders, Trondheim Rugbyklubb og Bodø Barbarians.

Det er flere klubber under etablering, men de spiller foreløpig bare lokale turneringer og vennskapskamper.

Mestere I Norge

Siden oppstarten har det blitt kåret flere mestere i rugby league i Norge. Men så langt så er det ingen tvil om hvem som er det førende laget. Oslo Capitals har 4 av 7 mesterskap. Tromsø Polar Bears, Bodø Barbarians og regjerende mester er Trondheim Rugbyklubb har hvert sitt mesterskap.

Media

I 2011 klarte Rugby league Norway noe ikke mange sporter har klart før dem. De fikk en avtale med TV2 om å sende en kamp hver uke fra Super League på tv hver uke. Og også ha sendinger for å promotere den nasjonale ligaen hver uke.

I 2012 ble den norske liga finalen sendt live på internett gjennom NRK sine kanaler. Dette var et stort steg for å vise frem sporten til det norske folk. NRK gjorde det samme igjen i 2015. Det norske landslaget blir kalt Vikingene og har spilt kamper siden 2009.