Rugby trenger flere dommere

0 Comments

Flere og flere får øynene opp for hvor spennende rugby er, men det skaper også noen utfordringer. Vi trenger flere frivillige på alle plan, men spesielt dommere. Norges rugbyforbund har laget en god oversikt over hvordan man skal gå frem for å bli en dommer i denne spennende sporten. Sporten trenger flere dommere for å kunne avholde flere kamper, noe som er viktig for å sikre rekrutering på grasrota ute i bygdene. Hvis du begynner med å registrere deg på nettsiden så er dette helt uforpliktende. Fra dette utgangspunktet kan du velge av flere alternative løyper.

Ikke det samme som amerikansk fotball

Veldig mange nordmenn kjenner til amerikansk fotball. Her finner du store mannfolk som løper rundt på en bane og slåss om en avlang ball. De sparker den fremover og målet er å få den forbi en markeringslinje helt øverst på hver banehalvdel. Da får man full pott, men laget får også poeng for hver meter de forflytter seg fremover.

Rugby har flere likhetstrekk, men det er også veldig store forskjeller. Det kan sammenlignes med å spille vri åtter’n kontra å spille blackjack. Man spiller kort i begge spillene, men det er også alt. Så akkurat som man må lese igjennom reglene før man begynner å spille kort, så må man sette seg inn i de spesifikke reglene for rugby.

Stor i utlandet, mindre kjent i Norge

Rugby er ikke spesielt populære i USA noe som gjør at de ikke er så godt kjent i Norge heller. Vi ser gjerne mot USA når vi måler tings popularitet og annet. Når det kommer til Rugby så må vi se på resten av verden. For her er rugby en av de aller største idrettene. Rugby World Cup er den tredje mest sette konkurransen på TV, rett etter OL og fotball-VM.

Den har vært med på OL programmet i flere omganger. Den siste gangen var i 1924. Det har vært snakk om å innføre den igjen, men det er allerede så mange øvelser på programmet at det kan bli vanskelig å få inn en ekstra sportsgren. Heldigvis er det flere og flere nordmenn som får øynene opp for rugby som en viktig idrettsgren. De store byene har alle minst et herre- og et damelag.

Kjapt om rugby

I Norge så spiller vi sjumannsrugby. Dette betyr at kort sagt at det er sju personer på hver lag. Det spilles svært korte omganger, noe som er en fordel for dommere ettersom de må  bevege seg på en bane som er 100 meter lang og 70 meter bred.

I motsetning til de fleste andre ballsporter, så kan man i rugby ikke kaste ballen direkte fremover. Ballen må kastes sidelengs eller bakover til lagkamerater, men målet er fremdeles å få ballen over målstreken. Ballen kan ikke sparkes eller kastes over mållinjen, men må bæres over av en spiller for at det skal telle.

Omgangene er korte, men intense med mange taklinger. Det spilles i 7 minutter, så en pause på et minutt før man spiller i 7 minutter igjen. Eneste unntak er hvis man spiller i en turnering og kommer til en finale. I finalen vil man spille to ganger 10 minutter. Pausen er da på 2 minutter.

Det er lov med mye hardere taklinger enn i både håndball og fotball. Dette stiller høyere krav til dommeren fordi det er viktig å se at det ikke går på helsen løs. I rugby så regnes det som farlig spill hvis man takler med beina eller man takler over skulderhøyde. Det å bli taklet og ende opp på bakken er vanligvis innenfor normalt spill.

En egen ordbok

Alle idretter og andre spill slik som de nevnte kortspillene ovenfor, har sine egne faguttrykk. Derfor er det ganske vanlig at spillere tar steget videre og blir dommere. De har faguttrykkene inne og de har selv spilt aktivt så de har en god følelse for spillet takket være sin spiller erfaring.

Men vi trenger enda flere dommere. Så håpet er at noen av tilskuerne, foreldre til spillere eller andre er villig til å lære seg uttrykkene og bli med å bygge opp rugby i Norge. Uttrykkene er stort sett basert på vanlige engelske uttrykk og/eller oversettelser slik som straffe (penalty) og forsøk (try).

Noen er mer spesielle og inkluderer

  • Ruck. Dette er en egen taktikk hvor medspillere til en taklet spiller går inn for å beskytte ballen. Spillet stoppes ikke.
  • Scrum. Hvis et lag har begått en feil så får de stille seg opp i en Scrum og det andre laget får muligheten til å prøve å sende ballen forbi eller gjennom denne. Det kan minne om frispark.

Er du interessert i å være med å bygge opp rugby i Norge så anbefaler vi absolutt at du gjør deg kjent med et av lokallagene. Hvis det ikke er noen lag i nærheten så vil Rugby forbundet kunne hjelpe deg å danne et og du vil få gode råd og tips. Vi har alltid vært imponert over hvor flinke de er til å hjelpe.