Rugby World Cup

0 Comments

Rugby World Cup eller verdenscupen for rugby lag på bedre norsk spilles hvert fjerde år mellom de forskjellige beste landene i verden. Den første konkurransen av cupen ble arrangert i 1987. Den gangen var det et felles arrangement mellom New Zealand og Australia. Og nettopp New Zealand er regjerende mestere fra 2015 – som var siste gangen det ble arrangert – når verdenscupen ble arrangert i og av England.

Trofe

Vinneren av Rugby World Cup blir premierte med William Webb Ellis Cup Trofe, oppkalt etter William Webb. Han var en student ved Rugby skolen som ble en legende når han plukket opp ballen og begynte spillet rugby i en normal fotball kamp. Fire nasjoner har siden 1987 vunnet dette trofeet; New Zealand har vunnet det tre ganger, To lag har vunnet det to ganger – Australia og Sør Afrika, mens England har vunnet det en gang.

Turneringen blir administrert av verdens rugby forening, sportens internasjonale styrende organ. De første årene fra 1987 deltok det 16 lag, men fra 1999 ble det omgjort og 20 lag fikk delta. Neste gang det skal arrangeres i 2019 er det Japan som skal stå som arrangør.

Kvalifisering

Kvalifiserings turneringer ble introdusert til det andre verdenscup arrangementet i 1991. Åtte av de totalt seksten plassene ble konkurrert om i en 24 nasjoners turnering. Det første året var det ikke noen kvalifiserings turneringer. Da fikk de syv beste lagene i verden automatisk plass, mens de ni siste plassene gikk på invitasjoner. Selvfølgelig ble alle plasser fordelt mellom lag som var medlemmer av «International Rugby Football Board» (IRFB – i dag World Rugby).

I 2003 og 2007 så tillot kvalifiseringsformatet at åtte av de totalt tjue deltaker plassene ble fylt opp automatisk. De åtte lagene som som kom til kvart finalene forrige mesterskap var automatisk kvalifisert til den neste verdenscupen fire år senere. De resterende tolv plassene ble fylt opp etter kvalifiserings turneringer på de forskjellige kontinentene verden rundt. De tolv plassene ble fylt opp av tre lag fra Amerika, et lag fra Asia, Et fra Afrika, tre lag fra Europa og to lag fra Oceania. Enda to plasser ble tildelt for en oppsamlingsturnering. Den første oppsamlingsplassen skulle deles ut til de lagene som endte på andre plass i Afrika og Europa sine kvalifiserings turneringer. Mens vinneren skulle spille mot Amerikas lag på andreplass for å kjempe om plassen. Den andre oppsamlingsplassen ble tildelt for å spille om mellom andreplasseringene fra Oceania og Asia.

Dagens format tillater 12 av 20 lag å kvalifisere seg direkte automatisk. Dette er de lagene som ender på tredjeplass eller bedre i sine grupper, og de vil bli «seeded» inn i neste verdenscup. De resterende åtte plassene må det da spilles om på regions nivå på de forskjellige kontinentene. Lagfordeling etter at alle lag er klare skal være; Åtte lag fra Europa, fem lag fra Oceania, tre lag fra Amerika, to lag fra Afrika og ett lag fra Asia. Den siste plassen er bestemt for vinneren av et interkontinentalt sluttspill.

I den neste artikkelen skal jeg beskrive litt om turneringsformen og litt om Rugbyens historie.