Rugby

0 Comments

Rugby er en type fotball som er utviklet på Rugby Skolen i Rugby, Warwickshire ikke langt fra Birmingham som er en mer kjent by i England. Dette er en av mange forskjellige versjoner av fotball som ble spilt rundt omkring på Engelsk offentlige skoler på 1900 tallet. De to hovedtypene av Rugby er rugby league og rugby union. Selv om rugby league først brukte reglene til rugby union så er det nå to helt separate sporter.

Former

Etter splitten i idretten som kom i 1895, ble det to former for rugby. Rugby Union og Rugby League, men det var kun i administrasjonen det var skille. Etter hvert ble reglene for Rugby League endret og vi fikk se to ulike former for Rugby. Så etter 100 år i 1995 gikk Rugby union inn sammen med Rugby League og vi fikk en åpen profesjonell idrett.

Grekerne og romerne er kjent for å ha spilt mange ballspill, flere som har involvert i bruk av føttene. Det romerske spillet harpastum antas å ha blitt tilpasset fra et gresk lagspill kjent som “ἐπίσκυρος” (Episkyros) eller “φαινίνδα” (phaininda), som nevnt av en gresk dramatiker, Antiphanes (388-311 f.Kr.) og senere referert til av den kristne teologen Clement av Alexandria (c.150-c.215 AD). Disse spillene ser ut til å ha lignet rugby fotball. Den romerske politikeren Cicero (106-42 f.Kr.) beskriver tilfellet av en mann som ble drept mens han nøt en barbering og en ball kom susende gjennom vinduet inn i barbersalongen der han satt. Romansk ballspill benyttet allerede da den luft fylte ballen i et spill de kalte «The Follis».

I 1871 møttes flere engelske klubber for å danne Rugby Football Union (RFU). I 1892 etter anklager om profesjonalisme (betaling av enkelte gruppemedlemmer/spillere) dukket opp mot noen klubber for å ha betalt spillere for manglende arbeid. Da ble Northern Rugby Football Union – vanligvis kalt den nordlige union (NU) – dannet. De eksisterende Rugby Union myndighetene svarte med å utstede sanksjoner mot klubber, spillere og tjenestemenn involvert i den nye organisasjonen. Etter denne splittelsen ble det «rugby league» og «rugby Union».

Regler

Ikke alltid like enkelt å forklare regler i slike sporter med enkle ord. Med det viktigste i rugby er å få ballen fremover på banen, og det skal skje med hjelp av spark eller at man løper med ballen. Har man ballen med andre deler av kroppen så kan man kun bevege ballen bakover eller tvers over banen. Hovedpoenget er å nå frem til motstanderens mållinje hvor man da får poeng etter som hvordan man kom dit.

Taklinger underveis i spillet kan gjøre etter bestemte regler. Man kan bruke armene mot den som har ballen og trekke vedkommende ned. Men man kan kun ta tak under hals nivå. Når innehaveren av ballen er tacklet ned i bakken må vedkommende slippe ballen. Her kommer da mer avanserte regler inn. Det kan oppstå situasjoner som de kaller for Ruck, eller scum eller lineout. Alle disse reglene er for spesielt interesserte.

Dommeren i kampen har all myndighet og kan vise ut spillere ente i deler av kampen eller for resten av kampen ved å gi gult eller rødt kort.