Seks nasjoners mesterskapet – del 2

0 Comments

Seks nasjoners turneringen er en årlig og internasjonal turnering for Rugby Union som i dag involverer seks Europeiske land. England, Frankrike, Irland, Italia, Skottland og Wales. Hoved sponsoren til denne turneringen, er «Royal Bank of Scotland». Regjerende mestere er England etter at de vant turneringen I 2016

Seks nasjoners mesterskapet er etterfølgeren etter “Home Nations Championship (1883 – 1909 og 1932 – 1939) som den gangen ble spilt mellom England, Irland, Skottland og Wales. Dette er også den første registrerte internasjonale rugby union turneringen. Når Frankrike kom til i periodene 1910 til 1931 og 1947 til 1999, da var navnet fem nasjoners mesterskapet. Når så Italia kom til så ble det naturlig seks nasjoners mesterskapet. Vinneren av seks nasjoners mesterskapet er uoffisielt i media kalt for europamestere eller Mesterne på den nordlige halvkule.

Her kommer andre del av denne artikkelen om seks nasjoners mesterskapet.

Mange forskjellige trofeeter

Flere individuelle konkurranser finner sted under paraplyen av denne/disse turneringene. Den eldste og mest vanlige konkurransen er Calcutta Cup, omstridt årlig turnering mellom England og Skottland som tradisjon helt tilbake til 1879. Navnet fikk denne cup’en og trofeet etter en nedsmeltet indisk rupi i et trofee, som ble donert til turneringen av Calcutta Club.

Siden 1988 har «Millennium Trophy» blitt tildelt vinneren av spill mellom England og Irland, og siden 1989 har «Centenary Quaich» blitt tildelt vinneren av spillet mellom Irland og Skottland.

Siden 2007 har Frankrike og Italia kjempet seg imellom for å vinne «Giuseppe Garibaldi Trophy». Dette ble opprettet i forbindelse med 200 års jubileumet for fødselen av Giuseppe Garibaldi, den italienske helten som hjalp til med å forene Italia og frivillig i den franske republikanske hæren mot Preussen.

Før 1994 kunne det skje at to lag delte tittelen seg imellom dersom to lag endte på lik poengsum når alle kampene i mesterskapet var ferdigspilt. Men de reglene ble endret slik at det når kåres en vinner hver sesong. Ved like matchpoeng ser man på poengforskjellen fra kampene sammenlagt. Skulle de også være helt like, så er det det laget som har scoret flest forsøk som blir utpekt til vinner. Skulle alle disse kriteriene være likeså vil de igjen dele en mesterskapstittel. Men frem til i dag har det vært nok med match poeng og kamp-poengene for å utnevne vinneren.

Ikke flere land?

Litt merkelig synes jeg det er at ikke flere land får i gang denne sporten mer enn det som er per i dag. Går man inn og ser på tilskuerplasser på de stadionene som de forskjellige lagene benytter så burde det vøre markeder i flere land synes jeg.

England spiller sine kamper på Twickenham Stadion med plass til 82 000 tilskuere. Frankrike spiller på Stade de France med nesten like mange plasser. Wales spiller på Principalitu Stadium med 74 500 plasser, Italia op Stadio Olimpico med nesten 73 000 tilskuer plasser, Skottland spiller på Murrayfield Stadium med like over 67 000 publikum plasser og til sist Ireland som spiller sine hjemmekamper på Aviva Stadium med i overkant av 51 000 plasser.

Dette er jo så mye publikumsplasser og det er en høy prosent som fyller disse plassene de aller fleste kampene i en sesong. Hvorfor i all verden er det kun disse seks landene som skal spille i det som sporten kaller for sin «hovedserie» i året?