Seks nasjoners mesterskapet

0 Comments

Seks nasjoners turneringen er en årlig og internasjonal turnering for Rugby Union som i dag involverer seks Europeiske land. England, Frankrike, Irland, Italia, Skottland og Wales. Hoved sponsoren til denne turneringen, er «Royal Bank of Scotland». Regjerende mestere er England etter at de vant turneringen I 2016

Seks nasjoners mesterskapet er etterfølgeren etter “Home Nations Championship (1883 – 1909 og 1932 – 1939) som den gangen ble spilt mellom England, Irland, Skottland og Wales. Dette er også den første registrerte internasjonale rugby union turneringen. Når Frankrike kom til i periodene 1910 til 1931 og 1947 til 1999, da var navnet fem nasjoners mesterskapet. Når så Italia kom til så ble det naturlig seks nasjoners mesterskapet. Vinneren av seks nasjoners mesterskapet er uoffisielt i media kalt for europamestere eller Mesterne på den nordlige halvkule.

Mestvinnende lag

England er det ledende laget i denne turneringens historie –  bade for “Home Nations”, “Five Nations” og “Six nations championship” – med hele 27 titler. Tett fulgt av Wales med 26 titler. Men Wales har 12 delte mesterskap, mens England har 10. Siden seks nasjoners mesterskapet i år 2000. så er det bare Italia og Skottland som ikke har vunnet noe mesterskap. Men Skottland var den siste vinneren av Fem Nasjoners Mesterskapet.

Poengfordelingen

Det er spilt hvert eneste år og formatet av mesterskapet er meget enkelt: Hvert lag mæter hverandre 1 gang og det gir da et opp sett med 5 runder av 3 kamper hver runde. Hjemmekamp fordelen sirkulerer fra år til år – hjemme – borte – hjemme – borte osv. Før årets sesong (2017) har det vært 2 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort og ingen poeng for tap. I forskjell fra mange andre rugby turneringer hvor det som oftest blir benyttet et bonussystem.

Bonus i årets sesong

Den 30. November i 2016 ble det bestemt av seks nasjoners turneringens styre at bonuspoeng skulle tas i bruk i inneværende sesong. Systemet vil være likt det systemet som blir brukt i de fleste rugby mesterskap. 0 poeng for tap, 2 poeng for uavgjort, 4 poeng for seier, 1 poeng for å score mer enn 4 forsøk i samme kamp og 1 poeng for å tape med mindre enn 7 poeng. Den eneste forskjellen vil være at «Grand Slam» vinneren vil bli tildelt 3 poeng for å sikre at de er på toppen av tabellen. En gjennomgang av systemet vil bli gjort etter årets sesong for å vurdere dette poengsystemet om det er godt nok eller ikke.

Dersom et lag vinner alle sine kamper så kalles det en «Grand Slam». Seier over de tre andre «hjemme nasjonene» (britiske lagene) kalles for «Trippel Crown». Selv om dette systemet har vært tilstede lenge, så var det ikke før i 2006 at det trofeet ble vunnet.

Det laget som havner sist på tabellen etter en full runde I dette mesterskapet «vinner» «the Wooden Spoon», selv om de ikke får noe konkret trofé for den tittelen. Et lag som taper fem kamper blir kalt for å ha blitt hvitvasket. Siden den første sesongen som seks nasjoners turnering, så er det kun England og Irland som har unngått å bli tildelt «tre skjeen». Italia er det laget som har fått flest av disse trofeeter med ti stykker. De har også blitt hvitvasket seks av de ti gangene. Men alle de andre lagene har egentlig flere enn ti slike titler, siden de har spilt i tidligere perioder av denne turneringen.

Følg med videre for del to av denne artikkelen.