Varianter av rugby

0 Comments

Rugby har blitt en stor sport rundt omkring i verden, opphavet til det som kalles rugby i dag kommer i fra Irland og het da Gælisk fotball. Historien om gælisk fotball går helt tilbake til 1500 tallet, men dagens variant startet rundt 1880 tallet. Det blir i dag betegnet som Irsk nasjonalsport og er en blanding av rugby og fotball.

Gælisk fotball

Reglene har gått igjennom en del endringer med årene for å tilpasse seg nåtidens ballspill. Det som var opprinnelsen til spillet blir kaldt caid, man frakter ballen på en spesiell måte i fra en by til en annen hvor da innbyggerne i den andre byen gjør tapre forsøk på og hindre dette.

Nå foregår den kampen ute på banen, det kan ligne litt en vanlig fotballbane med litt merkelige mål. Man har et vanlig fotballmål men over tverrliggeren fortsetter målstengene omtrent 2,4o meter til. Man får tre poeng ved å sette ballen i nettet og ett poeng om man får den imellom stengene over tverrliggeren.

Her er ballen rund i motsetning til den mere ovale rugby ballen, man løper med ballen og stusser den i bakken eller slå og sparke den videre. Kasting av ballen og ta den opp med bare hendene i fra bakken er forbudt.

Banen er også en del større en fotballbanene, den er rektangulær med opp til 150 meter lang og opp til 90 meter bred. Internasjonale fotballbaner er på opp til 110 meter lang og opp til 75 meter bred. Det spilles så i to runder med 35 minutters omganger og man bestemmer om det blir omkamp eller ekstraomganger ved uavgjort ved fulltid.

Hvert lag har 15 spillere ute på banen og har muligheten til og foreta fem innbyttere i hver kamp.

Reglene tillater en god del røft spill, man kan dytte eller slå en motstander, bruke begge hender i en takling, skli takle, spenne bein på motstanderen, ta ballen i fra motstanderens hender med makt, dra i trøya med mere. Dette er jo noe vi ser i vanlig fotball også, ikke lovlig der men de forsøker jo der også.

Det spilles Irsk mesterskap hvert år med finalen lagt til Dublin hver høst.

Canadisk fotball

Canadisk fotball har sitt utspring i fra den Amerikanske varianten av rugby. Det spilles med 12 spillere ute på banen, i motsetning til den Amerikanske som har 11. Banen er også noe større i denne varianten. Det er omtrent bare i Canada man spiller denne varianten som har blitt en populær sportsgren der.

Denne varianten har holdt på siden rundt 1860 årene og har sin egen League, Canadian Football League består i dag av åtte lag hvor det spilles i to forskjellige divisjoner. De er delt opp i Øst og vest, som da konkurrerer om å komme til finalen som da er The Grey Cup.

Dette har blitt det tv programmet som er desidert det mest sett i Canada hvert år med over seks millioner seere.

Det spilles på flere nivåer, litt samme som den Amerikanske varianten. Ungdoms klassen, College klassen, amatør og semi profesjonelt klassen.