World Rugby Rangering

0 Comments

Verdens Rugby Ranking (Tidligere «the IRB World Rankings) er et rangerings system for menns landslag i rugby union, ledet av «World Rugby» sportens hovedorganisasjon. Lagene som er medlemmer i World Rugby er rangert basert på sine resultater, med da det mest suksessfulle laget rangert høyest. Et forutbestemt poeng system blir benyttet og poengene deles ut etter kamper mellom lag som er med i World Rugby organisasjonen. Rangeringen er basert på laget utføring/gjennomføring av kampene, med de nyeste kampene og betydelige kamper mest vektlagt for å gi en refleksjon på hvordan lagets form er i øyeblikket. Dette ranking systemet ble innført i 2003 kun kort tid før Verdenscupen i Rugby det året, med den første rangeringslisten gitt ut i september det året.

Vekslende ledelse

Når systemet blir introdusert så var England det beste laget, og de beholdt den posisjonen hele det året og vant 2003 Rugby verdenscupen. New Zealand tok over ledelsen som beste lag i juni 2004.

Etter å ha vunnet Verdenscup finalen i rugby 2007 tok Sør Afrika over som tredje laget i historien på toppen av denne rangeringslisten. Etter to kamper i tre nasjoners turnering i 2008 byttet de to topplagene plass. «All Blacks» (New Zealand) beholdt topp plasseringen etter å ha slått Sør Afrika i åpningskampen i tre nasjoners turneringen i juli 2008 i Wellington. En uke senere tok «The Springboks»

hevn og vant sin første kamp i Dunedin mot New Zealand for første gang siden 1998. Dermed var de igjen tilbake på toppen i rangeringen. Så senere på høsten slo «All Blacks» både Australia og Sør Afrika og tok tilbake ledelsen med god margin. Sør Afrika tok igjen tilbake ledelsen i juli 2009 etter å ha slått New Zealand i Bloemfontein og beholdt ledelsen frem til de tapte for Frankrike i November det året. Da fikk All Blacks tilbake ledelsen.

New Zealand er det laget som stabile laget i toppen av denne rangeringen siden den ble introdusert med hele 85 prosent på toppen – Sør Afrika og England deler de siste 15 prosentene seg imellom.

Nåværende kalkulasjonsmetode

Alle medlemslandene i Verdens Rugby har fått en rating som ligger i området 0 til 100, og som best oppnås det ca 90 poeng. Poengene beregnes etter et system som kalles «Points Exchange-system», hvor begge sider mottar poeng fra hverandre basert på kampresultatet – uansett så vinner en side, og en side taper. Resultatet av poengene er basert på kampresultatet, rangeringen av hvert lag og seierens margin, med en godtgjørelse for hjemmefordel. Siden systemet har til hensikt å skildre dagens styrke av et lag, vil tidligere resultater fades bakover og erstattes av nyere resultater. Dermed er det antatt at det vil produsere et nøyaktig bilde som viser den aktuelle nåværende styrke og gi et så riktig bilde som mulig ved rangering av nasjonene. Rangeringen reagerer på resultater, og det er mulig å klatre til toppen fra bunnen (og omvendt) i løpet av færre enn 20 kamper. Ettersom alle kamper er verdt et netto på 0 poeng for de to lagene, er det ingen fordel å spille flere kamper. En rangering forblir den samme til laget spiller igjen. Selv om kamper ofte resulterer i poengutveksling, fører “forutsigbare” resultater til svært små endringer, og kan føre til ingen endring på begge sider.