World Rugbys historie

0 Comments

Den vanlige fotballen som vi finner over det meste av verden er vel den sporten hvor det absolutt mest penger involvert i. Enorme summer til spillerne og trenerne har virkelig gjort sporten til en stor pengemaskin. Rugby har ikke vært så heldig innen sporten, selvfølgelig er det en god del penger med i denne sporten og men de ligger langt unna fotballen. Her er det jo selvfølgelig antallet som ser på kampene som teller.

Starten

Starten

Forbundene til de forskjellige fotballtypene spiller en viktig rolle innen sporten, da det er de som står for kampoppsett og turneringer. World Rugby ble etablert i midten av 1880 tallet av Internasjonal Rugby Football Board eller IRFB som betegnelsen er av de fire landene England, Scotland, Irland og Wales. Navnet endret de i 1998 til Internasjonal Rugby Board eller IRB for igjen og skifte navn igjen i 2014 til World Rugby. Det tok over 160 år før andre nasjoner meldte seg inn i forbundet, de første var New Zealand, Sør- Afrika og Australia. De resterende nasjonene kom til etter 1978 og frem til 1999, totalt er det nå 120 nasjoner som er med i forbundet. Det tok utrolig mange år før den Olympiske komiteen godtok at rugby kunne bli med i OL sammenheng, først i 2016 fikk de med Rugby Seven inn i OL programmet. Bakgrunnen til at dette forbundet ble startet var at reglene som de fire første nasjonene hadde var ulike og England bestemte seg for å lage nye regler som skulle gjelde alle. Dette nektet Scotland og godta og nektet å spille mot dem, da tok de andre nasjonene praten om å danne ett forbund som da skulle sette opp de nye reglene, ingen kunne da nekte og godta disse reglene.

Foreningen

Foreningen

Foreningen har jo vokst seg ganske store med nasjoner i fra alle verdenshjørner har meldt seg inn. Dette har jo ført til mange under avdelinger og en del komiteer. Hoved foreningen har møter to ganger i året for å sette opp programmet og ta avgjørelser i andre viktige saker. Det er rundt 30 stykker som er med i dette rådet og reglene sier at det er 50 stemmer totalt, det kommer av at noen har flere stemmer som teller enn de andre. Det er ti nasjoner som har tre stemmer pr medlem, ett land har to stemmer, seks nasjoner har kun en stemme og de siste seks regionale avdelingene har to stemmer hver. Litt innviklet system dette. Det er også denne gruppen som sammen velger ut hvem som skal sitte som styreleder og nestleder. Foruten å sette opp turneringer bevilger de også penger til nasjoner som trenger støtte til sporten. De har bevilget nesten 19 millioner Pund til nasjonene USA, Canada, Japan, Romania, Samoa, Tonga og Fiji for at de skal utvikle rugbyen i sine land.

Turneringer

Den største turneringen de står bak i dag er World Cup, de står også bak 3 internasjonale Seven turneringer som også er ganske store. Det er foreløpig New Zealand som topper listen som mestvinnende med fire seire.